RSSFacebook

Newsletter

Prześlij proszę do nas swojego e-maila, aby bezpłatnie otrzymywać informacje o nowościach.

eFirma Doradztwo i Szkolenia
ul. Jasna 18A/19
87-800 Włocławek

tel. +48 605 328 922
e-mail: biuro@efirmadoradztwo.pl

ISO 22000

ISO 22000 jest międzynarodową normą okreslającą wymagania w zakresie Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności stosowaną przez organizacje w całym łańcuchu żywnościowym. Jest standardem będącym podstawą certyfikacji systemu HACCP.

Norma ISO 22000 jest próbą ujednolicenia podejścia do HACCP od 1969 roku.

W czerwcu 2001 roku rozpoczęto pracę nad stworzeniem nowej, zharmonizowanej normy dla branży spożywczej. Norma ta powstała w 2005 roku w wyniku połączenia zasad systemu HACCP z zasadami GHP, GMP i elementami Systemu Zarządzania Jakością.  

Wdrażanie systemu ISO 22000 składa się z następujących etapów:

  • Audit wstępny na zgodność z normą ISO 22000 oraz przegląd działań w świetle GHP i GMP zawartych w Codex Alimentarius z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności
  • Szkolenie kadry i pracowników firmy z zakresu wymagań normy ISO 22000 oraz wdrażania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwa Żywności w organizacji
  • Udokumentowanie działań, uprawnienia i obowiązki pracowników
  • Opracowanie Polityki Bezpieczeństwa Żywności
  • Określenie programów bezpiecznych wyrobów/surowców/usług/procesów, identyfikacja zagrożeń, środki zapobiegawcze
  • Opracowanie planu HACCP, identyfikacja Krytycznych Punktów Kontrolnych (CCP)
  • Opracowanie dokumentacji systemowej (procedury, instrukcje, formularze), nadzór nad dokumentacją, zapisy systemu, działania naprawcze
  • Weryfikacja Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
  • Audit wewnętrzny Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności  po wdrożeniu
  • Przegląd systemu 

    Zalety wdrożenia systemu ISO 22000:

  • zgodność z Prawem Żywnościowym
  • podnosi zaufanie klientów i dostawców
  • usprawnia komunikację wewnątrz firmy
  • poprawia organizację pracy i zarządzanie